} Venus • Retrograd • pt. II {

[ Venus Retrograd, det grundlæggende ]
• Venus retrograd er en af de mest sjældne retrograder & dermed den vi mærker aller kraftigst. Selvom Mars har størst interval imellem sine retrogradperioder med hele 23 måneders mellemrum, så er Venus alligevel den planet, der er mindst retrograd af alle planeterne, da hun kun bevæger sig baglæns 7% af sin omløbstid; kun omtrent 42 dage hver 18. måned. Selvom Mars’ går retrograd med større interval kan hans perioder være ganske lange & spænde fra 55 — til hele 81 dage! Så har du Mars eller Venus Retrograd i dit fødselshoroskop er det en særlig vigtig faktor at kigge efter, da de er sjældne.
• Venus, romantikken, kærligheden & skønhedens planet, har til trods for sit passive rygte en meget vigtig plads i vores allesammens horoskoper & det er, at hun er den eneste, der har evnen til at få os til at føle os tilfredse & tilpasse. Hun er vores evne til at slappe af, nyde, modtage forkælelse, gaver, penge, overflod & kærlighed — eller i det hele taget være tilfreds med os selv eller indsatsen i vores arbejde! Uden hende, ville vi kun have Mars’ utilfredse knokleenergi & de andre planeters videnbegærlighed. Derudover er hun også repræsentant for vores selvværd & selvfølelse. Er vi usikre, utilfredse med os selv, eller har vi svært ved at hvile os, så skal vi kigge efter vores Venus & øve os i at aktivere hende mere.
• Hun repræsenterer vores smag & æstetiske sans, både i luksus, skønhed, boligindretning, venner, partnere, kærlighedsrelationer, forpligtelser mm, men også vores værdier, materielle — penge, indtjening & besiddelser — såvel som åndelige; politiske, kulturelle, sociale & medmenneskelige. Vores æstetik, vores forståelse af, hvad der er status i & hvad der ikke er, samt hvad der er værdifuldt (for os).
• Hun fortæller os om, hvad vi finder nydelsesfuldt, hvornår vi føler os godt tilpas, attraktive, lykkelige & glade. Hun viser os også, hvad & hvordan vi elsker & hvordan denne kærlighed udtrykkes. Med andre ord, hvad vores foretrukne kærlighedssprog er (er det berøring, gaver, tid/nærvær, tjenester eller verbal værdsættelse/ros?) — både hvordan vi foretrækker at give & modtage kærlighed & omsorg.
• Vores Venusplacering giver os også indblik i hvilken attitude/tilgang vi har til kærlighedsrelationer, & hvordan vi foretrækker de skal udfolde sig.
• Hun er en urkraft i os allesammen, som vi kan tappe ind i & høste styrken af, hvis vi tør læne os ind i modtager-energien (den der i astrologien hedder “det feminine”, selvom det ikke udelukkende er forbundet med kvindelighed; du kender garanteret en cis-mand, der har en blid, feminin energi, selvom han også er/kan være maskulin & vice versa) selvkærligheden & selvværdet bor her (for alle køn).
• Venus ejer sig selv, elsker sig selv, kender sin værdi (uvurderlig) & er selvsikker, (ikke at forveksle med at have selvtillid; den hører til ovre hos Mars & kommer af vores evner, færdigheder & bedrifter). Nej, Venus er tilfreds med sig selv uden nogen grund! Hun skal hverken præstere, yde eller fortjene, for hun ER tilfredshed. Hun elsker & ærer sig selv bare fordi hun ER her. Intet andet. Hun skal ikke bevise noget, bekræftes af andre eller gøre sig fortjent til noget som helst. Hun fortjener ALT; hun er Værdigheden selv (hvis hun altså er i balance). Hun søger nydelse, flow, skønhed, fred & harmoni. Fornøjelse, fornøjelighed, glæde & leg. Denne placering deler kun ud af sig selv, for sin egen nydelses skyld, ikke for andres (selvom det da kun er et plus, hvis de også nyder med).
• Kroppen bliver (i Venus arketypiske form) et instrument for sanselighed, nydelse & tilfredsstillelse — på alle tænkelige måder; massage, lækker mad, orgasmer, etc. Alle typer nydelse, man kan kropsliggøre. (Hun er jo ikke Tyrens hersker for sjov).
• Når Venus så går retrograd bevæger dette fuldbyrdelsesfokus sig indad & vi går i ca 40 dage baglæns for at undersøge vores indre landskaber & de oplevelser & erfaringer vi har haft med værdighed, overflod, kærlighed & selvværd — eller rettere, hvor vi har oplevet en mangel på dette i vores liv. For hver cyklus hjælper hun os med at komme nærmere & nærmere en total overgivelse til det modtagende princip, så vi kan leve i fred, overflod, lykke & accept midt i verdens strømmende (& til tider brutale) foranderlighed — fordi vi ved, at denne nydelse er en åndelig/kognitiv tilstand, vi altid kan tappe ind i.
• Nogle oplever det som om, at de er mere introverte, mere sårbare & mere længselsfulde — andre som om, at de har sværere ved at give, modtage eller udtrykke affekt. Nogle mener, at det er en karmisk periode, hvor vi kollektivt (& privat) renser ud i den smerte, der omgiver det at elske & relatere til andre mennesker. Derfor kan man også opleve at mennesker (eller følelser/tanker omkring mennesker) fra ens fortid dukker op i ens liv igen — andre kan (i sjældnere tilfælde) møde nye sjæle, vi føler os dybt forbundet med, måske for at forene os for stedse eller for at vise os — i et ganske kortvarigt møde — hvilken kærlighed, det er vi ønsker os i dette liv.
• Alt efter hvor transitten falder i vores horoskoper, vil forskellige temaer være aktive. Derfor vil denne transit ikke handle om kærlighed, kærester eller partnerskab for alle, men kan også handle om familie, moderfølelser, familiemønstre, at blive accepteret socialt i grupper &/eller om venskaber — ligesom det kan handle om livslyst, selvkærlighed, vores evne til at tage os af os selv eller åbne os over for andre. Andre igen vil opleve det som om det handler om penge, besiddelser, materiel vækst, luksus, sociale goder — ligesom vi også kan opleve at blive frontet på vores værdisystem, politiske overbevisninger, idéer om børneopdragelse, velstand, samfundsstrukturer, hvem der har ret til hvilke rettigheder, etik, moral, etc. Der er altså en bred vifte af temaer, vi kan rode rundt i under denne transit — fælles for dem alle er, at vi kommer tættere på os selv & nogle af de steder vi har dybt ondt i hjertet — & det er en fantastisk mulighed for at tilgive, forsone & læge disse sår.
• Venus Retrograd viser os, hvordan vi kan komme mere i kontakt med de områder i vores liv/af vores personlighed, hvor vores Venus ikke er aktiv, dvs der hvor vi oplever fraværet af hendes kvaliteter; kærlighed, nydelse, selvværd & rigdom. Denne periode kan selvsagt være lidt svær — fordi den skubber til mange af de elementer vi forbinder med livsværdi & glæde (Jupiter hjælper også til med den sidste del & tilbyder os en humoristisk forståelse af det hele) — & der hvor vi oplever ikke at have, hvad vi ønsker os. Alt dette skal tages i betragtning — ikke for at slå os ud eller bekræfte vores bange anelser om, at vi er uværdige, uvigtige, uelskelige (eller hvad vi nu frygter), men for at vi kan få øje på, hvor vi har blokeringer, sår & mønstre, der forhindrer os i at omfavne & modtage vores ønsker på disse områder — netop så vi kan vokse & befri os fra disse forhindringer.
• Forstår vi denne dynamik, kan vi aktivt bruge Venus retrograd-perioden som en skyggebearbejdnings periode, hvor vi tager al den gamle sorg, smerte, frustration, vrede, selvmedlidenhed, mindreværd, offermagt, mm frem i lyset & undersøger den nøje. Jo mere bevidst vi kan blive om vores ubevidste mønstre & skygger, desto lettere har vi ved at se os selv i øjnene, integrere disse sider, så vi ikke længere er ubevidst underlagt dem & handler udfra vores mindreværds-programmering, men nu i bevidsthedens lys, kan blive opmærksomme på os selv & vores adfærd, hver gang skyggerne eller mønstrene er aktive. Det er selvfølgelig ikke en dans på roser & det kan være både ubehageligt, sorgfuldt, frustrerende & bedrøvende at “opdage” disse ting om sig selv. Det bedste man kan gøre er at gå ind i alle disse “negative” følelser & give sig selv lov til at (ideelt i enerum eller med en tryg person) græde/rase dem ud. Bitterhed, frygt, angst, sorg, bekymring, selvmedlidenhed etc. græd dine bitre, salte tåre ud & tal evt med dine nærmeste om dine følelser eller skriv dem ned i en dagbog. At få luft/sætte ord på dem er måske pinefuldt eller pinligt (ofte er disse sider forbundet med skam, flovhed eller følelser vi finder ydmygende), men det er SÅ befriende bagefter — & de slipper!
• Disse sider, der vil komme op, handler selvfølgelig ikke kun om de klassiske Venus-elementer såsom kærlighed, romantik, partnerskab, skønhed, skønhedsidealer, værdighed & selvkærlighed — men handler også om værdipolitik, sociale normer, idealer, forestillinger, vores sociokulturelle idéer & idealer, som vi ukritisk har indoptaget. Den samme mekanisme, der får dig til ikke at føle dig god nok, smuk nok, attraktiv nok, rig nok etc — der ubevidst får os til at gå ud & købe sminke, modetøj, plastik operationer, statussymboler etc er også den mekanisme, der er med til at signalere at noget er vigtigt, rigtigt, smukt samt signalerer højstatus, mens andet er grimt, uattraktivt, forkert, uvigtigt & signalerer lavstatus. Disse identifikationspunkter (der driver det kapitalistiske system, hvor vi aldrig er gode/rige/smukke nok) er OGSÅ dem, der er med til at cementere strukturel undertrykkelse af bestemte befolkningsgrupper (der af den ene eller anden årsag) ikke kan møde de “skønne” højstatus-kriterier. Og selvom man ikke kan sige, at den klassemæssige, kapitalistiske struktur, der undertrykker alle er det samme som racial-, seksuel- eller kønsdiskrimination, så er mekanismen alligevel den samme, men eksisterer på forskellige planer.
• ALT dette bliver mere synligt under Venus Retrograd. Vores værdier & normer træder klarere frem under denne transit & vi kan opleve at vi nu identificerer os mindre med disse værdier eller har lyst til at sprænge rammerne for, hvordan de begrænser os. Venus Retrograd giver nemlig en lidt friere & lidt mere særpræget æstetik (både i fødselshoroskopet eller i transit) — hvorfor man fx typisk anbefaler ikke at købe noget nyt/få lavet forskønnende eller kropsændrende behandlinger under denne transit; ny frisure, tatoveringer, operationer, mm. Når det så er sagt er det en oplagt periode at undersøge sine ubevidste værdier & normer; støve dem af & virkelig undersøge om man vitterlig mener de ting ens bedstemor gik rundt & følte, troede på & frygtede, da hun passede en som barn? Sandsynligvis trænger disse ubevidste værdier til en opgradering & så er det jo heldigt, hvordan deres bedagede faconer næsten skær os i øjnene med vores nyopdagede mere nuancerede blik på kærlighed, venskab, sammenhold & sociokulturelle værdier.
..
..
Billedet er af den kvindelige franske maler Marie-Guillemine Benoist (f. de Laville-Leroux) (1768-1826) & hedder “Portrait of Madeleine (formerly known as Portrait of a Negress)”, 1800. Det er et mesterværk, der symboliserer frihed (da ingen slaver var tilladt i Frankrig efter Den Franske Revolution i 1789), da Madeleine, der kom til landet som slave, blev sat fri (& lønnet!) blev en allegori på La liberté (bemærk farverne i hendes klædedragt matcher Tricoloren). Læs evt om billedet & hvilken furore det vakte, da det blev udstillet for første gang på Louvre i Paris år 1800, her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping cart
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0