} Vårfest • Ritualer {

[ Vårfest, Forårsjævndøgn, Ostara, Ishtar eller Påske ]

• Kært barn har mange navne & det må man sige, at forårets komme er (et kært barn, altså)! Vi kan fejre at lyset vender under forårsjævndøgn, men den frugtbarheds/spirings-fest, der naturligt ligger i foråret, kan også fejres på andre tidspunkter. Fx under den første Fuldmåne (hvilket var klassisk for de nordiske Vårfester) som i år falder næste søndag (d.28/3) eller — som i den kristne tradition, hvor vi fejrer livet & lyset med Jesu genopstandelse i påsken, der også falder omtrent første søndag efter den første Fuldmåne efter Forårsjævndøgn (det passer dog ikke helt & matematikken bag udregningerne for Påske er frygtelig omstændige, så dem, der vil nørde må google den slags). Men vi kan snyde & jeg kan afsløre at Påskedag i år falder 4.april.

• Alt dette betyder, at vi kan fejre vårens komme på en række forskellige datoer (eller dem allesammen, om vi lyster). I dag, i morgen (21/22.3), på søndag (28.3) & næste søndag igen (4.4) — og om vi kalder det jævndøgnsfest, Vårfest, Påske eller Ostara (som de gamle germanere) spiller i & for sig ikke den store rolle. Grundlæggende for denne fest er, at vi balancerer lys & mørke & træder den lyse tid; foråret, spiringen, opblomstringen & frugtbarheden i møde.

• Så vid at de kommende dage alle kan bruges til at fejre foråret. De gamle germanere fejrede forårets komme med deres gudinde Ôstara (Ēostra (Easter) eller Ôstarmânoth) netop omkring disse dage (20.-22. marts), det er også herfra at myten om Påskeharen, der lægger farverige æg, kommer. Ostera er en frugtbarhedsguide, de gamle germanere bad til. Her anvendte man ægget som symbol på frugtbarhed & det nye liv, verden genfødes ind i.

• Fra i dag af går vi altså kollektivt (på den nordlige halvkugle) lysere tider i møde & det findes der selvfølgelig en række måder, hvorpå vi kan fejre/markere det på. Jeg læste fornylig om en kvinde, der havde en tradition med sine døtre om at bage spiringskage; hvor kagen har en lys & mørk side & hvor man placerer en lille seddel med ens intentioner for det nye (astrologiske) år inde i kagen. Det synes jeg er en meget fin & hyggelig tradition, men at bage generelt, kan være en virkelig meditativ & kærlig måde, at byde overfloden, frugtbarheden & foråret velkommen på. Man kan også bage surdejsbrød eller blomster-cookies med tørrede blomster på toppen. Tanken er, at man ærer den flora & fauna, der lever rundt om én.

• & selvom vi på en måde stadig befinder os i en undtagelsestilstand — ligesom sidste år & ikke er frie til at gøre hvad vi vil, kan man stadig fejre forårets komme på sædvanligvis udenfor. Fx i stor heksecirkel ude i skoven — eller ved at slikke sol i den lokale park på bænk; der er mange måder vi kan ære & byde lyset velkommen på.

• For at fejre lysets komme er der en række forskellige ting, vi kan gøre — alene eller i flok:

~ Vi kan skabe et lille Vår-alter med blomster, symboler, små skatte & remedier. Her frembringer vi et billede på, at lyset & mørket balanceres & vi ærer & dyrker det lille, nye liv & det at vi hvert år kan genfødes med dette ritual. Mange tror, at gul er farven for påske, men det er egentlig rød & grøn. Rød er kærligheden, det blødende hjerte & passionens farve, mens grøn er livet, spiringen & forårets komme. Den saftige livskraft.

~ Man kan fx pynte op med blomster, grene, æg & fjer. Blomsterne symboliserer fuldbyrdelse, befrugtning & indlevelse. Grenene er vores iboende kraft & styrke; vores evne til at gro, holde fokus & med succes manifestere vores ønsker. Æggene er livets udspring, en lille perle af skaberkraft & frugtbarhed, mens fjeren er billede på sjælens sandhed & guddommeligt herredømme (bemærk i øvrigt, at Fjolset har en rød fjer i sin hat i sidste opslag).

~ Man kan også vælge at bruge genstande, der repræsenterer polaritet; et hvid & et sort lys, fx, til at markere forskellen mellem dag & nat — eller man kan pynte med Sol & Måne, Yang & Yin symboler eller hvad man ny synes repræsenterer denne polaritet på en smuk & visuel måde.

~ Det giver også mening at vælge noget, der symboliserer balance; en vægt fx, hvor man stabiliserer vægtskålene med små sten, krystaller eller æg — men man kan ligeså vel vælge noget andet, man forbinder med ligeværdighed & harmoni — igen, der findes ingen regler, det vigtigste er at det betyder noget for dig, at du bliver opløftet af at kigge på alteret & at du finder det smukt.

~ Generelt kan man gå sig en forårstur & se, hvad man finder på sin vej af sten, strandskaller, blomster eller grene, man synes kalder foråret ind & så anvende det.

~ Vi kan også plukke en lille håndfuld forårsblomster eller klippe lidt mirabellegrene eller anden busk, der står i knop eller blomst just nu.

~ En af mine yndlings ritualer er at plante små frø & sætte intentioner sammen med dem. Man kan skrive sine ønsker på små sedler papir & putte dem i potterne med muld & se hvilke intentioner, der spirer med planterne & hvilke der ikke gør.

~ Hyacinter kan stilles i høje vaser med vand & plads til deres løg, krokus, forsythia & påskeliljer (rigdom, genopstandelse, kærlighed) kan plantes i potter, i haven eller stilles i buketter inde.

~ Dyr som høns/kyllinger/æg (livets cyklus), kalve (godmodighed & åndelig forbindelse), lam (renhed & uskyld), harer (beskyttelse, held & budbringer fra underverdenen), sommerfugle (genopstandelse), insekter & larver (nyt liv spirer) kan vise os foråret — vi kan enten pynte op med dem — eller spise æg eller påskelam, hvis man er til den slags. Apropos er det oplagt at holde et lille kalas eller gilde, hvor vi fejrer foråret. Det kan vi fx gøre ved at spise æg eller æggeretter, forårs grøntsager & friske spirer. Koger man sine hvide æg med nogle løgringe fra zittauerløget (altså det almindelige løg), så vil æggeskallerne få en smuk gul farve. Er man i et kunstfærdigt humør kan man binde nogle snore om æggene & lave mønstre.

~ Så er der selvfølgelig også den klassiske at puste æg & bemale dem — eller gemme påskeæg & sende hele familien ud i haven for at lede efter dem.

~ Ligesom at farve duge, lagner eller tøj med planeter er en sjov, tidskrævende & beroligende skærmydsel. Løg, gurkemeje, granatæble, avocado, birk, brændenælde, rejnfan, valnød, eg, elmetræ, krap, vajd & værtevæld giver alle smukke farver.

~ Det er også oplagt at tænde et lille bål i haven, har man sådan én, og hvis ikke, kan en samling stearinlys gøre det i lejligheden, fx på sit alter eler i vindueskarmen, det er jo trods alt livet & lyset vi fejrer. På dette bål kan man forestille sig, at man sender alle de ting ind i flammerne, man gerne vil rense, forædle eller frigive.

~ At lave jordforbindende meditationer, hvor man går barfodet på en eng, der blomstrer op for hvert skridt man tager — eller hvor man planter en masse smukke blomster i sit hjertes have er muligheder for at ære nye begyndelser, mens man også kan lave meditationer hvor man renser (som bålet beskrevet ovenfor) eller hvor man simpelthen forestiller sig, at man siger farvel til Vinterens idérige mørke; lukker døren & åbner en anden mod spiring, aktivitet & virkeliggørelse af alle de visioner vi havde under mørkets intime kreativitet.

• Du kan også opfinde dine egne traditioner eller ritualer, det væsentligste er, at vi gør noget, der opfylder os, beroliger os & glæder os. For hele tanken er at invitere foråret ind i vores hjem & hjerter, & glæde os over at livet & året, trods alt, går sin gang, også selvom vi i år må isolere os & kun have fysisk kontakt til et fåtal af mennesker.

• Lyset vil gro fremadrettet — & det vil naturen også! Vitalitet, livskraft & spiring. I Vædderens ånd, hvis sæson vi netop er trådt ind i!

• Vi står på et smukt balancepunkt; netop nu er dagen & natten lige lange. Vi ser en indånding, såvel som en udånding. Det er yin & yang, der danser en dans. På samme måde som vi netop har set Måneknuderne vise os, at vi kollektivt søger en balance imellem handlekraftigheden (den maskuline pol i os alle) & modtageligheden (den feminine pol i os alle).

• Det er nu vi skal tænde lys, glædes & være taknemmelige over alt det vi har. Over al den kærlighed som er & alle de mennesker, der gratis giver ud af deres ressourcer for at støtte og møde andre. Husk alt det gode, der også følger med kriser, selvom vi måske er udfordret som aldrig før.

• Vi må huske at ære cyklussen. Takke Moder Jord for maden på bordet, blomsterne i haven, forårets kommet, livets kraft, Solen, etc. Vi kan drikke ønskeskål på livet & dets herligheder & hvad vi ønsker for fremtiden! & vi kan lave lysritualer, hvor vi slipper vores skygger, skyld & skam, tilgiver, elsker & værdsætter.

Håber du har haft et smukt forårsjævndøgn!

..
..
Billede 1) er af Maximilian Lenz (1860-1948) & hedder “The dance of the Fawn”.
Billede 2) er af Fausto Zonaro (1854-1929) & viser en italiensk allegori af forår.
Billede 3) er af Franz von Stuck.
Billede 4) er af Cesar Phillips & hedder “Allegory of Spring”.
Billede 5) er af Charlotte Joan Sternberg (1920 -2003) & hedder “Allegory of Spring”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping cart
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0