} Mars • stationerer • ret • pt. I {

[ Mars retrograd: 25° i Tvillingen, 30. oktober 14.26 — 8° i Tvillingen, 12. januar kl. 21.55, 2023 ]

• For 2 måneder siden lovede jeg at skrive mere uddybenende om Mars Retrograd & selvom opslaget har været 95% færdigt siden midten af oktober, har jeg først rigtig haft tid nu. Det passer imidlertid godt med Mars Retrograds tendens til at forsinke & udskyde ting, samt bede os om at gennemarbejde det hele en ekstra gang. Det er det blevet & du kan læse det herunder!

• I morgen aften stationerer Mars ENDELIG ret! Vi har været igennem en periode, hvor alt er det, vi har af temaer med hver vores Tvillingens tegn (dvs det husområde, som Tvillingen står i, i ens horoskop) er blevet endevendt & rykket rundt, så vi kunne se os selv, hvordan vi opfører os, handler, oplever & forestiller os at verden *er* eller *gør*. Tvillingen er tegn for kognition, nysgerrighed, mange skiftende interesser, dataindsamling & sortering, beskeder, trafik, bevægelse, åndedræt, udveksling, leg, aftaler, undersøgelser, sprog, bevidsthed, ordspil, udvikling af formuleringsevner & skriftlige udtryk, så denne transit har haft et fokus på vores kognitive oplevelse af verden, hvordan vi processer & tænker om vores forskellige gøremåder, vores forventninger til adfærd, norm, sociale spilleregler, seksualitet, dominans, vilje & retning.

• Ligesom alle andre planeter i vores Solsystem har Mars en retrograd periode, der skyldes, at Jordens & Mars bane om Solen er forskellige. Dvs på et tidspunkt — hver 25. måned ca. — vil det, set fra Jorden, se ud som om Mars bevæger sig baglæns på himmelen. Det gør han selvfølgelig ikke, det ser blot sådan ud, fordi Jorden overhaler ham inden om i svinget, fordi Jordens bane om Solen ligger før Mars bane om Solen.

Johannes Kepler’s tegning (1609) af Mars’ bevægelser henover himlen, set fra Jorden — som i virkeligheden er Mars’ & Jordens usynlige dans med hinanden. Mars er altid tættest på Jorden under sin retrograd på det tidspunkt Solen & Mars danner eksakt opposition i horoskopets 360 graders cirkel. Mars’ dans er meget speciel, da den — i modsætning til Jupiter, der hvert 12 år står det samme sted på himlen samtidig med Solen, set fra Jorden. Mars står kun på samme plads i fht Solen, set fra Jorden hvert 79. år, selvom han “burde” stå det samme sted hver 779.2 dag. Det er derfor at krøllen, hvor der står Initium (som betyder start/begyndelse på latin) ikke ligger oveni, den foregående, men en lille smule forskudt.

• Denne retrograd er en af Solsystemets mere sjældne (sammen med Venus’, hvilket skyldes at de begge er Jordens naboplaneter). Mars’ retrograd, der hænder hvert andet år, har en varighed på mellem 55-81 dage & strækker sig over 13 grader i Dyrekredsen. Det er den næst sjældneste retrograd i vores Solsystem, da Mars kun er retrograd 9% af sin omløbstid.

• I år er hans retrograd en af de lange på 74 dage & strækker sig kun i Markurs lufttegn, Tvillingen — fra 28°–15°. Det betyder at alle, der har placeringer i Vædderens sidste halvdel — eller i de andre kardinale tegns sidste halvdel: dvs Krebsen, Stenbukken eller Vægten — vil opleve et øget pres, da Mars Retrograd vil danne hårde aspekter til disse placeringer. (Man vil uden tvivl mærke det kraftigst, hvis det er en af ens primære placeringer (Sol, Måne eller Ascendant), der er påvirket eller måske ens Merkur, Venus eller Mars. (Se nederste billede for et eksempel)).

• Når vi oplever Mars Retrograd på himlen bliver vi kaldet til at tænke FØR vi handler! Skæbnesvangre begivenheder kan forekomme eller karmiske mønstre kan være særligt aktive. Disse kan let igangsætte eller presse os til at undersøge vores bevæggrunde, adfærd & handlemønstre — & vil især skinne lys på vores vilje, begær & ønsker, der endnu er en smule præmature, så vi kan arbejde med os selv eller den fysiske verden, før de iværksættes.

• Mars — den græsk/romerske krigsgud — der både symboliserer vores begær, handleevner, ærgerrighed, utilfredshed & hvordan vi agerer, stræber & handler i verden vil i denne periode vende sin energi indad. Det betyder, at vi kollektivt vi opleve en afmatningsperiode, hvor vi ikke har helt så let ved at virke, handle eller engagere os, som vi almindeligvis plejer at have. Det kan være sværere at få gennemført projekter, iværksætte nye tiltag eller generelt få folk til at gøre, som man ønsker. Og her gælder det altså om at væbne sig med tålmodighed, der jo desværre ikke er Vædderens stærkeste side — så frustration, håbløshed, irritation, skuffelse, rodløshed eller retningsløshed kan være resultatet af dette. Ligeledes kan vi føle os fangede i en livsomstændighed; hus, økonomi, partner, et job — eller vores livsudgangspunkt; hudfarve, social klasse, køn, krop, etc, som vi føler os nødsaget til at agere på.

• Det er imidlertid væsentligt at minde sig selv om, at denne periode er der af en grund: den handler ikke om at sabotere vores gode idéer eller stikke en kæp i hjulet på projekter, vores selvtillid eller tiltro til egne evner. Det handler om at genoprette en balance; at kalibrere vores evne til at virkeliggøre vores idéer, men uden at knokle os i sænk eller gå på kompromis med vores selvværd (Venus) — eller udøve unødig vold eller magt over andre.

• Når Mars går retrograd kan vi se nogle af de mindre tæmmede sider (eller Skygger) af hans væsen, komme frem i lyset. Dette sker for at vi kan arbejde med dem; blive bevidste om egen adfærd, drift, aggression, utålmodighed, dominans etc & beslutte os for at omlægge vores vaner, tankemønstre adfærd, mm. Derfor kan de fleste også i denne periode føle, at de har en kortere lunte, tolererer mindre pis fra folk, er mere aggressive & irritable, hvorfor vi lettere kommer til at snerre af andre mennesker, tale kontant, groft eller skarpt til dem — selv vores nærmeste (hvilket selvfølgelig kun forstærkes af Merkur i Stenbukken i år — både retrograd & ret her i december/januar).

• At tabe selvkontrollen er også en mulighed under denne transit — eller at undertrykke sine følelser — eller en vekselvirkning. Det er imidlertid ikke meningen, at vi skal undertrykke os selv, men netop få øje på vores adfærdsmønstre omkring vores indre liv (herunder især drift, vrede & aggression) & se os selv fra nye vinkler, for at invitere alt det undertrykte bagage frem i lyset. Er vi ikke så opmærksomme på denne indre proces, kan ydre omstændigheder presse os til at kigge på den — det kan fx komme til udtryk som en fyring fra vores arbejde, et brud, at komme fysisk til skade, opleve andet benspænd eller møde/blive kontaktet/konfronteret af en eks(-elsker) eller måske endda genoptage relationen til dem. (Bemærk, at Mars Retrograd oftest er tiden for eks-elskere — det mere uforpligtede, begærlige forhold; mens ekskæresterne typisk kommer tilbage sammen med Venus Retrograd; romantikken & kærligheden). Mars Retrograd er også en periode, hvor vi kan komme i dybere kontakt med vores seksualitet, begær, fantasier & lyst samt den skam, forfærdelse, skyld eller væmmelse, der måske er knyttet til det, vi ikke vil se eller stå ved. Denne periode er oplagt til at undersøge & reflektere over dette, så det kan komme frem i lyset & vi kan forholde os til det med et nøgternt åbent sind, der vender, drejer & undersøger os selv uden at dømme. I år vil Tvillingens dataprocessende & nysgerrige tegn hjælpe os meget med det!

• Denne ydre modgang vi kan opleve i alle Mars-relaterede områder, kommer altså for at lokke os til at bearbejde udfordringer, traumer, frygt, vrede, frustration ved at give os tid & ro; fri fra arbejdets stressende hverdag (fyring), tid alene væk fra vores partner (brud), fysisk ro, fordi vi ikke kan gå, løbe, samle vores børn op (at komme til skade), etc. Man kan selvfølgelig være rigtig uheldig, men er det ikke tilfældet, vil jeg opmuntre til at se denne “forsinkelse” som en kærkommen ven, der giver os fred, ro & tid til at tænke, mærke & føle os selv, vores væsen, væren & motivation her i livet.

• Derfor kan mange også have haft epifanier omkring netop vrede, frustration, passion, seksualitet & skam; for hvad er det egentlig, der driver os? Ligesom de steder, hvor vi lader vores mindreværd, sårede egoer eller manglende selvtillid køre bussen; hvad er det egentlig vi vil? Hvad ønsker vi os? Hvad længes vi efter? Alt dette hjælper os med at spore os ind på, hvad vi ønsker at handle på, når Mars går ret igen. Bør vi kæmpe lidt mere — eller lidt mindre? At blive mindre konfliktsky? Lad os undersøge hvad livslyst, passion & virketrang er for os hver især. Dette kan selvfølgelig også medvirke, at vi reflekterer over hvordan vi tidligere har handlet; hvor vi ikke gjorde nok, lod stå til, lod det glide ud imellem fingrene på os — eller hvor vi var for ihærdige, stridslystne, overbevidste om vores egen ret, evner eller overbevisninger.

Læs mere i næste opslag ?

..
..
Billedet er af Edward Burne-Jones & hedder “The Nativity”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0