} Efterårs • Jævndøgn // Mabon {

[ Solen i 0° i Vægten + Solen eksakt på ækvator, 23. september kl. 08.49 ]

• Her til morgen finder Efterårsjævndøgn sted; tidspunktet hvor vi fejrer at dag & nat er lige lange, hvilket konkret betyder at dagene nu er tippet for at blive kortere & kortene frem imod 21. december, mens nætterne bliver længere & længere.

• September-jævndøgnet bebuder Vinterens komme — for os på den nordlige halvkugle — & at vi nu går mørkere tider i møde. Astronomisk set er “jævndøgn” ikke et døgn, hvor dagen & natten er lige lange (selvom det kunne lyde sådan), men faktisk et helt specifikt tidspunkt, der markerer, hvornår det geometriske centrum for Solskiven (set fra Jorden) passerer himlens ækvator og dermed har deklinationen på 0 grader. Det betyder at vi ser Solen stige op præcis i øst & synke præcis i vest netop i dag, lige gyldigt hvor på Jorden vi er. Dette sker i år i dag, d. 23. september kl. 08.49 & varierer altså fra år til år.

• Denne bevægelse markerer at Dagen & Natten nu har vagtskifte, så sæsonen med de lange, lyse dage slipper & de lange, mørke nætter begynder her på den nordlige halvkugle, mens de oplever det modsat på den sydlige halvkugle. VinterMånerne vil nu bade vores nætter i måneskin her i Nord, mens Solen vil vogte over dagene & bebude sommerens komme i Syd. En påmindelse om livets evige cyklus & at der altid er en balance imellem lys & mørke — en perfekt polaritet — også selvom vi ikke altid kan se den med det blotte øje — eller mærke den i vores hjerter.

• Balancen imellem Dag & Nat, Lys & Mørke eller Solen & Månen, der i astrologien repræsenterer vores Væsenskerne // den vågne bevidsthed (Solen) & genspejlingen af denne bevidsthed; det underbevidste, den instinktive oplevelse, det følende & sansende. Skiftet imod mørket, efteråret eller de mørkere tider bliver et symbol på vores aftagende, forvandlende bevidsthed, hvis frø vi plantede med intention i foråret & hvis plante vi nu kan eksaminere, høste & tørre. Disse kraftfulde astronomiske skift, skaber nye strømme i energierne & de lyskoder vi ubevidst modtager her på Jorden giver os muligheden for en transformation; at vi endnu engang kan vokse & vegetere under den kolde vinter for endnu engang at skifte ham, når foråret atter kommer til næste år. En forædling af vores væsen med indsigter, der vokser ud af de stille hamskifte vinteren kalder på, når vi smider hele sommerens løvkrone & kun lader det allermest væsentlige & essentielle stå tilbage, som træets nøgne stammer & grene, der står blottet hele vinteren. Herfra udfolder vi vores indre, mens det ydre bliver holdt af varme dragter, omsorg, nærende mad & mørket, minderne & erindringen. I mørket bor kærligheden, påmindelsen om det evige & cykliske.

• Efterårsjævndøgn er altså en overgangs rite, hvor vi tager smuk afsked med sommerens lune tid & de lyse nætter & i stedet byder efteråret velkommen som en kærlig proces, der åbner for vinterens komme. Det er tid til fordybelse & tid til at fordøje hele sommerens udadvendte energi og få internaliseret & praktiseret alt det lærte.

• Så fra nu af er Vinterhalvåret altså officielt i gang for os i Nord. 11 minutter før efterårsjævndøgnet eksakte skift valser Solen elegant ind i Vægten & markerer at vi er halvvejs igennem det Astrologiske År. Et intenst år, der har handlet om at forvandle det vi kommer af & forvandle vores erfaringer, skygger & hængepartier, så vi kan bevæge os ind i den nye tid & det paradigmeskifte, der så ihærdigt banker på.

• Energierne er stærke på netop dette skæringspunkt & kan trække i forskellig retning. Derfor er det heller ikke forkert at vente med at fejre eller lige skulle omstille sig til den nye energi. Det vigtige er ikke datoen, men at du føler dig i forbindelse med energien & skiftet. Gør det, der føles som det mest rigtige for dig — & husk; ritualer er kun til for at skabe forbindelse & en følelse af andagt. Man kan sagtens ære naturens iboende sammentrækning & hvordan alle safterne løber indad mod hjertet i sin seng eller over en rugbrødsmad eller skål suppe. Det vigtigst er at lytte ind & mærke, hvad der føles behageligt & rart netop nu. Det har vi brug for ovenpå det store slip vi har mærket de seneste dage.

Jeg ønsker jer alle et berigende & blidt efterårsjævndøgn!
Må mørket holde mildhedens hånd over jer & sjælens indsigter skinne ind i jeres hjerter.
A

..
..
Billedet er af Margaret W. Tarrant & hedder “Midsummer Eve”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0